57th IBA Meeting’08 –World Cocktail &Flairtending Competition, Puerto Rico

Στις 5 έως 10 Οκτωβρίου 2008, όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας bartending ήταν στραμμένα στο Puerto Rico, εκεί όπουδιεξήχθη το 57ο Meeting της International Bartenders Association και οι Παγκόσμιοι διαγωνισμοί World Cocktail και world Flairtending 2008.

Ανάμεσα στις 57 χώρες μέλη της ΙΒΑ η Ελλάδα εκπροσωπείται με την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος η οποία εδώ και 17 χρόνια είναι συνεπής στη ετήσια συνάντηση. Η ΕΜΕ άλλωστε, είχε την τιμή να διοργανώσει το 55ο meeting της ΙΒΑ το 2006 στο Porto Carras της Χαλκιδικής.

Στο ετήσιο αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα το συνέδριο των εκπροσώπων των ενώσεων-μελών της ΙΒΑ από κάθε χώρα όπου συζητούνται θέματα για την ανάπτυξη της κουλτούρας του bartending και την προώθηση νέων ποιοτικών προϊόντων, υπηρεσιών και κοκτέιλ. Παράλληλα, διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις κατηγορίες Κοκτέιλ και Flairtending, ενώ πλαισιώνονται από πλήθος εκδηλώσεων, πάρτυ και εκθέσεις προϊόντων των χορηγών.

Το Πουέρτο Ρίκο ήταν ένας ιδανικός προορισμός για την διοργάνωση ενός event τέτοιου βεληνεκούς για την ΙΒΑ, μιας και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της καραϊβικής και μια μεγάλη ιστορία στα τροπικά κοκτέιλς. Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη Pina Colada παρασκευάστηκε στην πρωτεύουσα, το San Juan.

Την ελληνική αποστολή της ΕΜΕ στο Πουέρτο Ρίκο πλαισίωναν οι: Στεφανακίδης Κωνσταντίνος (Πρόεδρος), Μενέλαος Γεωργίου (Αντιπρόεδρος), Αχιλλέας Καραουλάνης (Γραμματέας), Δημήτριος Ζάππας (Μέλος), Αριστοτέλης Παπαδόπουλος (διαγωνιζόμενος classic cocktail), Ηλίας Κούσης (διαγωνιζόμενος Flair), Ιωάννης Ζαχόπουλος (Μπαρτέντερ).

IF

* Η Ελληνική αποστολή της ΕΜΕ

9ος IBA World Flairtending Competition, 7th October 2008
Η παράδοση της Ουρουγουάης τα τελευταία χρόνια στους διεθνείς διαγωνισμούς Flairtending μετά τον εκπληκτικό Danilo Oribe, συνεχίζεται τώρα και με τον Oscar Perez. Με ένα ρεσιτάλ flairtending και καταπληκτικής σκηνικής παρουσίασης, ο ουρουγουανός κατάφερε να κατακτήσει με διαφορά από τους υπόλοιπους 37 διαγωνιζόμενους την πρώτη θέση.
Στο διαγωνισμό του Flair, την χώρα μας εκπροσώπησε ο τρείς φορές Πανελλήνιος νικητής, Ηλίας Κούσης ο οποίος έκανε μία εντυπωσιακή εμφάνιση επιδεικνύοντας νέες κινήσεις και τεχνικές. Ο υψηλός ανταγωνισμός όμως, δεν επέτρεψε στον έλληνα πρωταθλητή να προχωρήσει στον τελικό, χαρίζοντάς του όμως την 22η θέση. Στον τελικό του διαγωνισμού προκρίθηκαν οι : Πολωνία, Σουηδία, Ρωσία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Πουέρτο Ρίκο, Βουργαρία ενώ αποκλείστηκε ένα από τα φαβορί του διαγωνισμού, ο Tom Dyer από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χώρα μας είχε και άλλη μία εκπροσώπηση σε αυτό το διαγωνισμό από τον Δημήτριο Ζάππα, ο οποίος ορίστηκε κριτής από τη ήπειρο της Ευρώπης, ομολογουμένως η επιλογή του μέλους μας (δεύτερη στη σειρά)  Δημητρίου Ζάππα σαν κριτή είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Ένωση μας.

iba_judges_2008

Η τελική κατάταξη είχε ως εξής:
1. Oscar Perez, (Ουρουγουάη)
2. Gazukin Vyacheslav, (Ρωσία)
3. Johannes Kinch (Σουηδία)
Αποδείχτηκε περίτρανα και φέτος ότι το flairtending δεν είναι μόνο ένα bar show με πέταγμα μπουκαλιών αλλά μία τεχνική που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς του κλάδου.

57ος IBA World Cocktail Competition, 8th October 2008.
Ο διαχρονικότερος όλων όμως είναι ο κλασσικός διαγωνισμός μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται το καλύτερο κοκτέιλ και ο καλύτερος μπαρτέντερ της χρόνιας.
Οι νέοι κανονισμοί της ΙΒΑ όπου σε κάθε γκρουπ προκρίνεται μόνο ο πρώτος, δεν ευνόησαν την ελληνική ομάδα.. Ο έλληνας διαγωνιζόμενος, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος από την Θεσσαλονίκη, αποκλείστηκε από τον μετέπειτα νικητή του τελικού, Αυστριακό μπαρτέντερ Rene Hetzlinger με ένα after dinner cocktail.

Τις τρείς πρώτες θέσεις για το Καλύτερο Κοκτέιλ κατέλαβαν οι εξής:
1. Rene Hetzlinger από την Αυστρία με το κοκτέιλ «Golden Rico»
2. Elise Loewenguth από το Λουξεμβούργο με το κοκτέιλ «Why Not?»
3. Noriyuki Iguchi από την Ιαπωνία με το κοκτέιλ «Majesty»
Το νικητήριο Κοκτέιλ “Golden Rico» για το 2008
2cls Vodka Matriowska Lux
1,5 cl Liqueur Amade Chocorange
1cl Monin Orange sirop
4cls Caraibos Orange juice
2cls Fresh cream
Γαρνιτούρα: cumquat, lemon, pineapple leaves, cinnamon
Μέθοδος: shake και σερβίρεται σε ποτήρι martini

Την υψηλότερη βαθμολογία για την τεχνική συγκέντρωσε ο Ισπανός, Mario Navas, ο οποίος ανακηρύχθηκε ως ο Καλύτερος Μπαρτέντερ για το 2008.

IF

*Οι νικητές από Αριστερά (WCC): η 2η νικήτρια Elise Loewenguth από το Λουξεμβούργο , ο 1ος νικητής απο την Αυστρία Rene Hetzlinger, 3ος Noriyuki Iguchi απο την Ιαπωνία & Flair (WFC) 2ος απο την Ρωσία Gazukin Vyacheslav, o Πρωταθλητής Oscar Perez απο την Ουρουγουαη και ο Johannes Kinch 3ος απο την Σουηδία.

Η αυθεντική συνταγή του κοκτέιλ «πίνια κολάντα» όπως ακριβώς πίνεται στο Πουέρτο Ρίκο:
Pina Colada
1 ½ oz White Rum
1 oz Coconut cream
2 oz Unsweetened Pineapple juice
Crushed ice
Γαρνιτούρα: Φέτα ανανά, κερασάκι μαρασκίνο
Παρασκευή: Στο μπλέντερ, προσθέστε όλα τα συστατικά και αναμίξτε σε μεγάλη ταχύτητα. Σερβίρετε σε ποτήρι fancy και γαρνίρετε

 

Dimitrios Zappas

President of HBA