55th IBA Meeting

Η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπαρτέντερ (International Bartenders Association) (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο www.iba-world.com ) από το 1993, η οποία αριθμεί περί τις 55 εθνικές ενώσεις από χώρες της υφηλίου. Κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα, φιλοξενεί το Διεθνές Συνέδριο της ΙΒΑ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cocktail και Flairtending με διοργανώτρια την τοπική εθνική ένωση.
Η Ένωση Μπαρμεν Ελλάδος το 2006, είχε την τιμή να διοργανώσει στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, ένα από τα μεγαλύτερα bartending events στο κόσμο, το 55o Meeting της International Bartenders Association, που ένωσε τους Μπαρτέντερς της χώρας αλλά και όλου του κόσμου…
Η 5ήμερη εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και η ΕΜΕ αποκόμισε σημαντική εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων γεγονότων που αφορούν το μπαρ γενικότερα.

Το φυλλάδιο της εκδήλωσης

pdf iba_meeting greece 886.83 Kb

 

Οι χορηγοί της ΙΒΑ για το 2006

pdf programme_sponsors 190.72 Kb

Οι διαγωνιζόμενοι με τις συνταγές τους

pdf διαγωνιζόμενοι και συνταγές 621.16 Kb

Μάλιστα! Η ολυμπιάδα του Bartending έγινε στην Ελλάδα. Οι καλύτεροι μπαρτέντερς απ’όλο τον κόσμο διαγωνίστηκαν για να ανακηρυχθούν οι πρωταθλητές της χρονιάς με τα καλύτερα κοκτέιλ και τεχνική.
Στις 4-9 Οκτωβρίου 2006, στο Ξενοδοχείο Meliton Porto Carras στην Χαλκιδική συγκεντρώθηκαν 600 περίπου επαγγελματίες του μπαρ από 52 χώρες της γης προκειμένου να παραστούν στον 32ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοκτέιλ και στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Flairtending.
Κάθε χρόνο οι νικητές των εθνικών διαγωνισμών κάθε χώρας αναμετρόνται για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή σε διάφορες κατηγορίες. Φέτος, η ΕΜΕ είχε την τιμή να διοργανώσει αυτή την μεγάλη γιορτή στην Ελλάδα. Μερικές από τις χώρες που πήραν μέρος ήταν: Ελλάδα, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότιος Αφρική, Ισλανδία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, κ.α.
Τις εκδηλώσεις κάλυψαν επίσης μεγάλες διεθνείς εταιρείες ποτών, συνεργαζόμενοι εταίροι της ΙΒΑ, αλλά και τοπικοί χορηγοί όπως: Metaxa, Genesis, Loux, ΕΝΟΑΒΕ, Beverages & Drinks και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Την διοργάνωση στην Χαλκιδική άνοιξε το Διεθνές Συνέδριο των Μπαρτέντερς ενώ τις δύο επόμενες μέρες 6 και 7 Οκτωβρίου 2006 διεξήχθησαν δύο Διεθνείς Διαγωνισμοί:

  • 32nd World Cocktail Competition (WCC)
  • 7th World Flairtending Competition (WFC)

Στον 32ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοκτέιλ (WCC) οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να παρασκευάσουν ένα κοκτέιλ long drink (30cls) δικής τους έμπνευσης με συγκεκριμένα κριτήρια ενώ βαθμολογούνται τόσο για την τεχνική τους όσο και για την γεύση του ποτού από επιλεγμένους κριτές της ΙΒΑ.

Η νεαρή Kung Hui Chun από την Ταϊβάν κέρδισε στον Κλασσικό Διαγωνισμό WCC με το κοκτέιλ “Cool Sweet Heart” και ανακηρύχθηκε η πρωταθλήτρια Barlady για το 2006.
Ο Stefan Stevancsecz από την Αυστρία ήρθε δεύτερος με το κοκτέιλ “Aphrodite” και ο Harri Tormanen από την Φιλανδία τρίτος, με το κοκτέιλ “Stop-Ready-Go”.
2006 Νικητήριο Κοκτέιλ στην κατηγορία Long Drink
Cool Sweet Heart

  •  3 cl Bacardi Carta Blanca
  •  3 cl Amade ChocOrange (Mozart Distilleries)
  •  3 cl Monin Mojito Mint
  •  2.5 cl Fresh Orange Juice
  •  0.5 cl Fresh Lemon Juice

Γαρνιτούρα: Λάϊμ, Κερασάκι κοκτέιλ, Φύλλα μέντας
Μέθοδος: Shake

φωτο

Νικητής της καλύτερης τεχνικής κατάρτισης ήταν ο Helger Aava από την Εσθονία.

Ο 7ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Flairtending περιελάμβανε τις παρασκευές δημιουργιών κοκτέιλ από τους διαγωνιζόμενους με ταυτόχρονη επίδειξη «ακροβατικών» κινήσεων (bar show) με μπουκάλια για την οποία βαθμολογούνται –όπως και το κοκτέιλ γευστικά- από την κριτική επιτροπή.
Στην κατηγορία του Flair ο συναγωνισμός ήταν έντονος, με τον Levent Yilmaz από την Τουρκία να παίρνει την πρώτη θέση με το κοκτέιλ “Bosphorus“. Ο περσινός νικητής Danilo Oribe από την Ουρουγουάη, ήρθε δεύτερος με το κοκτέιλ “Baccus Delight”. Στην τρίτη θέση ήταν ο Andi Hotter από την Αυστρία με το κοκτέιλ “Agluf Red”.