Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωταθλήμα Κοκτέιλ 2010

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, η κατάκτηση της 2ης θέσης και του ασημένιου μεταλλίου από τον Γιάννη Ζαχόπουλο με το κοκτέιλ Unforgettable Passion στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κοκτέιλ 2010 γεγονός που αποτελεί την πρώτη μεγάλη διάκριση Έλληνα μπαρτέντερ σε παγκόσμιο συλλογικό επίπεδο.

22-27 Νοεμβρίου 2010: Η International Bartenders Association (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπαρτέντερς) διοργάνωσε στο Swissotel Stamford Hotel στη Σιγκαπούρη, τον μεγαλύτερο και πιο ιστορικό διαγωνισμό σε διεθνές επίπεδο για μπαρτέντερς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κοκτέιλ 2010. Τα μεγαλύτερα ταλέντα μπαρτέντερς -mixologist από 55 χώρες του κόσμου διαγωνίστηκαν στο κλασσικό και flairtending στυλ με μια πρωτότυπη συνταγή εκπροσωπώντας την χώρα τους. Νικητής του κλασσικού ανακηρύχθηκε ο Αυστριακός Mario Hofferer με το κοκτέιλ «Rosemarie», ενώ στο flairtending style o Ουρουγουανός Juan Pablo Santiago «έκλεψε την παράσταση».

Στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία του κλασσικού στυλ, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να παρασκευάσουν την συνταγή τους ενώπιον των τεχνικών κριτών και στην συνέχεια τα κοκτέιλ να αξιολογηθούν από τους 12 έμπειρους γευσιγνώστες. Το ελληνικό κοκτέιλ από την αρχή ηγήθηκε των διεκδικητών του τίτλου και στην απονομή ο Ζαχόπουλος χρήστηκε άξια αργυρός νικητής ανάμεσα στους καλύτερους μπαρτέντερς του κόσμου.
«Ήμαστε πολλοί ευτυχείς για την απήχηση που έχει ο διαγωνισμός σε όλο τον κόσμο. Η ΙΒΑ είναι η μοναδική ομοσπονδία συλλόγων μπαρτέντερς με πάνω από 50.000 μέλη σε όλο των κόσμο. Ο πολύ μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων απ’όλες τις χώρες και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών στιγμάτισαν γι’ ακόμη μία φορά και αυτή την αναμέτρηση. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου και την διάδοση της κουλτούρας του κοκτέιλ σε όλο τον κόσμο.» είπε ο Πρόεδρος της International Bartenders Association, κος Derrick Lee.

Η Ελλάδα συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς από το 1994 και η διάκριση αυτή επισφραγίζει το μεγάλο έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την ΕΜΕ στο ελληνικό bartending. Ο έλληνας πρωταθλητής προκρίθηκε αρχικά στους τελικούς και τερμάτισε δεύτερος με μεγάλη άνεση αφήνοντας πίσω παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις στο διεθνές cocktailing όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, κ.α. Μεγάλη η συγκίνηση όλων των μελών της ελληνικής αποστολής που δάκρυσαν στο άκουσμα της Ελλάδας στο βάθρο των νικητών.

omada1large

«Ναι, είναι αλήθεια… το ελληνικό κοκτέιλ είναι το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο! Μια θέση που στην καρδιά μας είναι η πρώτη και δεν ήλθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τόσο στην τεχνική όσο και στην ανάμειξη των διαφόρων συστατικών μέχρι να προέλθει η τέλεια γεύση. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα μέλη της ΕΜΕ που συνέβαλαν με ανιδιοτέλεια για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.» είπε ο Κωνσταντίνος Στεφανακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος.

kaponis1large

 

Τα τελικά αποτελέσματα του πρωταθλήματος έχουν ως εξής:

Κατηγορία Classic:

1η Αυστρία, Mario Hofferer, (Rosemarie)
2η Ελλάδα, Γιάννης Ζαχόπουλος, (Unforgettable passion)
3η Βουλγαρία, Vasil Kolev, (zero poison)
Βραβείο καλύτερης τεχνικής: Πολωνία, Smumski Grzegorz

Κατηγορία Flairtending:

1η Ουρουγουάη, Juan Pablo Santiago
2η Βενεζουέλα, Nike Trivino
3η Ταϊβάν, Hsu Po Sheng

Dimitrios Zappas

President of HBA