Διαγωνισμός Stella Artois® Greek Draught Master 2008

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008, στο Πίτα Παν του Νέου Ψυχικού διοργανώθηκε ο Ετήσιος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Stella Artois Greek Draught Master της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, υπό την αιγίδα της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος μπαρτέντερς απ’όλη την Ελλάδα και παρακολούθησαν φίλοι της ΕΜΕ και της ΕΖΑ καθώς και καλεσμένοι του καταστήματος.
Οι νικητές του διαγωνισμού είναι οι:

1ος: Κωνσταντίνος Φλούδας από τα Ιωάννινα
2ος: Σαράφ Ελ Ντίν από την Αθήνα
3ος: Γρηγόρης Μητράκος από την Σπάρτη

Ο Κώστας Φλούδας θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στις 30 Οκτωβρίου στο διεθνές τουρνουά World Draught Master στο Βέλγιο.

Οι διαγωνιζόμενοι αξιολογήθηκαν σε δύο στάδια: στην μπάρα και στην σάλα. Κάθε ένας έπρεπε να γεμίσει τέσσερα ποτήρια με Stella Artois Draught, Leffe Brune φιάλη και Hoegaarden draught χρησιμοποιώντας την Βέλγικη τεχνική σερβιρίσματος κατά την οποία ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα που όπως έχει αποδειχτεί διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.
Τα βήματα που ακολουθούνται στο σερβίρισμα της draught μπίρας στην μπάρα είναι τα εξής:
– ο καθαρισμός του ποτηριού σε λεκάνη με βούρτσα με απαλό απορρυπαντικό
– το ξέπλυμα του ποτηριού σε λεκάνη με δροσερό νερό για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με την μπύρα (περίπου 3o C)
– η θυσία κατά την οποία αφήνεται να τρέξει από την κάνουλα η μπίρα που έχει παραμείνει έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πως κάθε σταγόνα θα είναι φρέσκια μπίρα
– ο αφρός ή κορώνα είναι σημαντικός για την συγκράτηση του CO2 και της γεύσης της μπίρας
– το κόψιμο του αφρού με μαχαίρι σε γωνία 45Ο έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι μεγαλύτερες φυσαλίδες που σκάνε εύκολα και εξαφανίζουν τον προστατευτικό αφρό
– ο κανόνας των 2 δακτύλων καθώς η σωστή ποσότητα του αφρού έχει ύψος 3 εκ.
– ο τελικός καθαρισμός του ποτηριού βυθίζοντάς το στο νερό
– η απονομή σε ένα υποπότηρο (σουβέρ) και ένα σταγονοδέκτη στη βάση του ποτηριού.

Στην σάλα, ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να σερβίρει τις μπίρες στους τέσσερις κριτές όπως ακριβώς τις είχαν παραγγείλει σερβίροντας επιπλέον μία Leffe Brune από την φιάλη ενώπιον τους. Οι διαγωνιζόμενοι δεν πρέπει να γράψουν την παραγγελία αλλά να θυμούνται τι μπύρα παρήγγειλε ο κάθε κριτής.
Οι κριτές της σάλας αξιολογούν τους διαγωνιζόμενους με βάση τα εξής
– Παρουσίαση, κοινωνικότητα, ικανοποίηση πελάτη
– Φιλικό και ευχάριστο service
– Χειρισμός σουβέρ, καπακιού και φιάλης (πρέπει να πιάνεται μόνο από την βάση)
– Αφρός μπίρας (3 up to 4 cm) σε πύργο
– Λογότυπο του μπουκαλιού και του ποτηριού να αντικρίζει τους κριτές
– Σερβίρισμα μπύρας στο σωστό μέλος της κριτικής επιτροπής

Η όλη διαδικασία χρονομετρείτε και κάθε διαγωνιζόμενος που υπερβαίνει το χρονικό όριο των 7 λεπτών του δίνεται ποινή (penalty) δύο βαθμών ανά δευτερόλεπτο υπέρβασης.

Από την αξιολόγηση δεν ξεφεύγει ούτε το στυλ κι η εμφάνιση των διαγωνιζομένων. Όλοι τους πρέπει να φορούν άσπρο πουκάμισο και λευκή ποδιά προς ένδειξη καθαρότητας και ομοιομορφίας.
Την κριτική επιτροπή απαρτίζαν έμπειροι γευσιγνώστες μπύρας και επαγγελματίες της εστίασης όπως η κα.Μπαλαμπάνη, δημοσιογράφος, η κα.Ηλιοπούλου Beer editor, ο κ.Μακρής, Head bartender του Apollon Palace Hotel, ο κ.Στεφανακίδης, Πρόεδρος της ΈΜΕ και η κα.Λιόγρη, υπεύθυνη Marketing της ΕΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αυτός ο οποίος διενεργείται κατά τα πρότυπα της InBev Βελγίου είναι μοναδικός στο είδος του καθώς η Stella Artois με παράδοση από το 1366 ήταν η πρώτη που καθιέρωσε τα πρότυπα που ακολουθούνται έως τώρα παγκοσμίως για το σερβίρισμα των Βέλγικων μπιρών. Παρόμοιες τεχνικές αλλά με λιγότερα αυστηρά κριτήρια συναντώνται και στην Γαλλία.
Θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιστα ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι ένα πραγματικό «μάθημα» για κάθε μπαρτέντερ στην Ελλάδα που ενισχύει τις γνώσει και δεξιότητές του στην τεχνική της μπίρας κάτι που σε πολλές επιχειρήσεις έχει παραμεληθεί.
Η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος επιδιώκει με την συνεργασία αυτή της ΕΖΑ να μυήσει τα μέλη της στην ιεροτελεστία της μπίρας και να επικοινωνήσει την τεχνική αυτή σε όλους τους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις της μπίρας.

koino_draught

Dimitrios Zappas

President of HBA