υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορεί να παραμένουν ακόμα κλειστά, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η Ένωση Bartenders Ελλάδος σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπίρας στην Ελλάδα διατηρεί ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής της τη διαμόρφωση μιας ισχυρής κουλτούρας υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και ορθής οδηγικής συμπεριφοράς. Με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιεί, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σειρές δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού, αλλά και σχετικές καμπάνιες όπως είναι αυτές της Heineken, στο πλαίσιο του συνολικού της προγράμματος της για βιώσιμη ανάπτυξη και εταιρική υπευθυνότητα.
Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, όπως είναι οι Bartenders, αποτελούν σημαντικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά και τους καταναλωτές.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη και εκμεταλλευόμενοι τον περισσότερο διαθέσιμο χρόνο των επαγγελματιών της εστίασης αυτό το διάστημα, τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την «Υπεύθυνη Διάθεση και Κατανάλωση Αλκοόλ», και πιό συγκεκριμένα γιά ζητήγματα που αφορούν στο αλκοόλ αλλά και για το ρόλο που επιτελούν οι επαγγελματίες του χώρου τους στην ορθή διάθεσή του σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Νηφάλιοι-Στην Υγειά μας», το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 70 bartenders από όλη την Ελλάδα.
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν οι
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΠΠΑΣ, Πρόεδρος ΕΜΕ, Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΙΒΑ, SCA
ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ, Αντιπρόεδρος ΕΜΕ, Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΙΒΑ
ΣΤΕΦΗ ΠΕΤΡΙΔΗ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, ΜΚΟ «Νηφάλιοι στη υγειά μας»
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να ενισχύσει την κοινή προσπάθεια ενσωμάτωσης της κοινωνικής ευθύνης στην κουλτούρα των Bartenders κατά την πώληση αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα είναι η ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το ότι η υπεύθυνη κατανάλωση είναι αλληλένδετη με την υπεύθυνη διάθεση του αλκοόλ από τους επαγγελματίες του χώρου.
Αφορμή για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης αποτέλεσε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την ορθή οδηγική συμπεριφορά, που διοργάνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στις αρχές του 2020 και συμμετείχαν σημαντικοί θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα είναι η ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το ότι η υπεύθυνη κατανάλωση είναι αλληλένδετη με την υπεύθυνη διάθεση του αλκοόλ από τους επαγγελματίες του χώρου.