Κοκτέιλς με ελιά και ελαιόλαδο

Πρωτότυπες συνταγές κοκτέιλ με ελιά και ελαιόλαδο από τον Αντιπρόεδρο της ΕΜΕ κ.Γεωργίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου στις 12 Απριλίου 2009 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην καλά οργανωμένη αίθουσα Μελίνα Μερκούρη από το χορηγό ΕΔΠΑ, οι εισηγητές της ΕΜΕ παρουσίασαν νέα κοκτέιλ χρησιμοποιώντας ως βάση την επιτραπέζια ελιά και το ελληνικό ελαιόλαδο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επιχειρηματίες εστιατορίων και ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις πολυσύνθετες γεύσεις και τους ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τον Μενέλαο Γεωργίου στην παρασκευή των κοκτέιλς. Ανάμεσά τους και ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης ο οποίος συνεχάρει τους φορείς για αυτή την πρωτοβουλία και ανέφερε ότι τέτοιες δραστηριότητες συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και της γαστρονομίας στη εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.

Στις συνταγές χρησιμοποιήθηκαν ελληνικά προϊόντα ελιάς, και ελαιολάδου όπως επίσης και τσίπουρο, ρακί, λικέρ μαστίχας, τεντούρα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα προϊόντα των υποστηρικτών της ΕΜΕ, Diageo, Marie Brizard liqeurs, Pago juices, Jet Smoothies.

Το σεμινάριο προχώρησε γρήγορα στην επίδειξη, μετά από μία σύντομη θεωρητική παρουσίαση της τέχνης ανάμειξης κατά τα διεθνή πρότυπα της International Bartenders Association της οποίας η ΕΜΕ είναι μέλος και αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Οι αναμείξεις δοκιμάστηκαν απο τους παρευρισκόμενους και κέρδισαν τα χειροκροτήματα για το γευστικό τους αποτέλεσμα.

Ορισμένες από τις συνταγές που παρουσιάστηκαν είναι οι παρακάτω:

Oil Martini Cucumber Στο mixing glass πιέστε (muddle)3 φέτες αγγούρι

1cl σιρόπι ζάχαρης

4cls vodka smirnoff

2cl φρέσκο χυμό λεμονιού

0,5cl ελαιόλαδο

κτυπήστε στο σέικερ με πάγο, σερβίρετε στο ποτήρι μαρτίνι και

γαρνίρετε με ένα σπιράλ από φλούδα αγγουριού

 

Bloody Mary με ελαιόλαδο Στο ποτήρι highball προσθέστε και ανακατέψτε με το bar spoon1cl χυμό λεμόνι

tabasco, sauce anglaise, αλάτι, πιπέρι

4cls vodka smirnoff

πάγο

8cls χυμό τομάτα pago

0,5cl ελαιόλαδο

γαρνίρετε με τοματάκι τσέρυ και σέλινο

 

Martini Vesper with olive Στο mixing glass προσθέστε πάγο και ανακινήστε με3,5cls Vodka Smirnoff

2,5cls Gin Gordon’s

1cl Noilly Prat vermouth

και γαρνίρετε με μία ελληνική επιτραπέζια γεμιστή ελιά

 

Olive Margarita Στο σέικερ πιέστε (muddle)3 πράσινες ελιές γεμιστές

4cls tequila

1cl triple sec Marie Brizard

2cl φρέσκο χυμό λεμόνι

προσθέστε πάγο και ανακινήστε

σερβίρετε on the rocks σε ποτήρι tumbler με μια φέτα λεμόνι

 

 Chilli Martini Στο σέικερ πιέστε (muddle)2 πιπεριές chilli

0,5cl ελαιόλαδο

προσθέστε πάγο και

4cls vodka

2cls triple sec Marie Brizard

 

 Dirty Martini Στο mixing glass προσθέστε πάγο και ανακινήστε με το bar spoon5,5cls Gin Gordon’s

1cl Martini Dry vermouth

0,5cl νερό ελιάς

σουρώστε σε ποτήρι martini και γαρνίρετε με μία ελληνική πράσινη γεμιστή ελιά

 

 Caipirinha με γλυκό ελιάς Σε ένα ποτήρι tumbler πιέστε (muddle)3 ελιές από γλυκό κουταλιου ελιάς

1 φρέσκο λάιμ σε κομμάτια

προσθέστε θρυμματισμένο πάγο

4cls vodka smirnoff

 

 Fancy Helen Στο μπλέντερ προσθέστε πάγο και4cls ρακί

1cl λικέρ τεντούρα

6cls χυμό πορτοκάλι-καρότο pago

3cls χυμό τομάτα pago

2cl φρέσκο χυμό λάιμ

1cl σιρόπι γρεναδίνη Marie Brizard

0,5cl ελαιόλαδο

σερβίρετε σε ποτήρι fancy και γαρνίρετε με φέτα πορτοκάλι και κερασάκι τσέρι

 

 Peachy olive Στο σέικερ προσθέστε πάγο και4cls τσίπουρο

2cls triple sec Marie Brizard

1cl Peach jet smoothie

σερβίρετε στο ποτήρι tumbler ψεκάστε με ελαιόλαδο και γαρνίρετε με φέτα ροδάκινο και ροδέλα ελιάς

 

 Greek garden Στο μπλέντερ προσθέστε πάγο και3cls ούζο

3cls χυμό λάιμ-λεμόνι Pago

3cls Tropical fruits Jet smoothie

1/4 πράσο

1 σέλινο

λίγο μαιντανό

σερβίρετε σε ποτήρι tumbler και γαρνίρετε με φέτα λεμόνι και μαιντανό

 

Dimitrios Zappas

President of HBA