16o Πρωτάθλημα Κοκτέιλ 2011

16o Πρωτάθλημα Κοκτέιλ 2011: Ο πιο ιστορικός Ελληνικός διαγωνισμός για επαγγελματίες μπαρτέντερς

Η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος, ο μοναδικός σύλλογος των μπαρτέντερς, διοργάνωσε για 16η συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο γεγονός για τους επαγγελματίες μπαρτέντερς της χώρας. 11 με 14 Φεβρουαρίου 2011, στα πλαίσια της 24ης IFDTEX με την φιλοξενία της Mack Brooks Hellas και Μέγα χορηγό τα Diageo Reserve brands, 84 μπαρτέντερς από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν το ταλέντο και την τεχνική τους στην ανάμειξη πρωτότυπων cocktails.
Το πρωτάθλημα περιλάμβανε τρεις διαγωνισμούς Classic, Flairtending, Non Alcoholic drink, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε τρεις γύρους για να αναδείξουν στο τέλος τους μεγάλους νικητές, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στα αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα.

Στην κατηγορία του Classic Cocktail Long drink την πρώτη θέση έλαβε ο Νικόλαος Μπαρμπάκης από το Attica Bar στην Αθήνα με δεύτερη την Σταυρούλα Τσάμη και τρίτο τον Νικόλαο Παπαχρηστοδούλου από το Club Hotel Casino Loutraki.

Το «Καλύτερο ελληνικό κοκτέιλ για το 2011», «Sweet Memories»
4cl Ketel One Vodka
2cl Skinos Mastiha Spirit
5cl B-ravi πουρέ ροδάκινο
4,5cl Tropical fruits πουρέ φρούτα του πάθους
1,5cl Da Vinci Σιρόπι πορτοκάλι
1cl Funkin Σιρόπι γρεναδίνη
Γαρνιτούρα: πορτοκάλι, παντζάρι, λάϊμ, σοκολάτα

Στο Flairtending πρωταθλητής αναδείχθηκε μετά από σκληρή μάχη ο Διονύσης Καλογερίας από την Ζάκυνθο με δεύτερο τον Γιώργο Καπώνη και τρίτο τον Γιώργο Μπάγκο από την Αθήνα.

Το κοκτέιλ του «Καλύτερου Flairtender της χρονιάς 2011» «Polish D’Amore»
4,5cl Dark rum Pampero
1cl Σιρόπι καραμέλα Stirling
1cl Φρούτα του πάθους & μανγκο coolis Boiron
2cl Φρέσκο χυμό γκρέιπ φρουτ
1,5cl Πουρέ ανανά Boiron
1cl Sweet and sour Finest Call

Shake, σε ποτήρι cocktail και γαρνιτούρα: φράουλα, μούρα, ρέβα

Οι δύο πρώτοι νικητές των διαγωνισμών Cocktail Classic & Flairtending θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα ανάμεσα σε άλλες 57 χώρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ι.Β.Α. που θα γίνει στη Πολωνία, 5-10 Νοεμβρίου 2011 με καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και εισόδου στο φεστιβάλ των εταιρειών ποτών από όλο τον κόσμο. Επιπλέον όλοι οι νικητές των βραβείων έλαβαν μία δωρεάν υποτροφία εκπαίδευσης από τα ΙΕΚ Ξυνή.

Στην νεοσύστατη κατηγορία Non Alcoholic drink, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Πάλλης και ακολούθως ο Παναγιώτης Σπυρέας και ο Γιώργος Καπώνης στην Δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο πρώτος νικητής θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ στην Πράγα Τσεχίας. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει νέες γευστικές δημιουργίες με μη αλκοολούχα προϊόντα.

Το «Καλύτερο Ελληνικό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ για το 2011» «Aladdin»
3cl    Πουρέ μανταρίνι Boiron Γιαννίκας
3cl    Σιρόπι Καραμέλας Da Vinci
2cl    Σιρόπι κανέλλας Da Vinci
3cl     Σιρόπι Passion fruit Funkin
3cl     Φρέσκος χυμός λεμόνι
4cl    Φυσικό μεταλλικό νερό Zaros
Shake, σε ποτήρι Highball με γαρνιτούρα: πράσινο μήλο, κράνμπερι και ζεστ πορτοκαλιού

Το βραβείο για την «Καλύτερη τεχνική κατάρτιση Bartending 2011» (Technical Efficiency prize), κέρδισε ο Κωνσταντίνος Αράπογλου με το «Frozen Island»από το Club Hotel Casino Loutraki ενώ επιμέρους Βραβεία έλαβαν οι:
Σταυρούλα Τσάμη «Καλύτερης διακόσμησης cocktail» με το «Sixth Sense».
Σταμάτης Χατζηαναστασίου «Καλύτερου ονόματος cocktail» με το «Ace of diamond»
Γκούμας Δημήτρης «Νεαρότερης συμμετοχής» με το «Drazel»
Ιωάννης Σμπόνιας «Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου στον διαγωνισμό» με το «Felicita»
Ειδικός έπαινος απονεμήθηκε στον «βετεράνο» μπαρτέντερ  Χρήστο Μαστοράκο, για την πολυετή προσφορά του στο επάγγελμα μπαρτέντερ
Στο τετραήμερο φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένα workshop -σεμινάρια bartending σε διάφορες ενότητες: «Μπύρας» με τον Αλέξανδρο Σεϊντάνη, «Food snacks για κοκτέιλς» με τους chefs Θοδωρή Καρίνο και Σαράντη Νικολοβγένη, «Mediterranean cocktails» με τον Σπύρο Αντωνόπουλο, «How to run a successful bar business» με τον Pencho Penchev, «Classic Cocktails» με τον Giorgio Fadda, «Ιστορία των βιβλίων μπαρ» με τον Ιωάννη Κόλτσιο, «Premium tasting» με τους Γιώτη Αγγελίδη και Μελίνα Ιωάννου των Diageo Reserve, «The Finest ..cocktails» με τον Marco Canova, «Pampero Rum secrets» με τον Γιώργο Παπαδογούλα και «Great Cocktail Garnishes» με τον διεθνούς φήμης Joseph Trotta. Το φεστιβάλ έκλεισε με το πάρτι απονομής των νικητών με κοκτέιλ από την Γιαννίκας με τα puree Boiron.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπαρτέντερς (International Bartenders Association, ΙΒΑ) κ.Derrick Lee από την Σιγκαπούρη και εκπρόσωποι ενώσεων μπαρτέντερ από την Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η παρουσία τους επιβραβεύει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την ΕΜΕ από την ίδρυσή της πριν από 21 χρόνια, για την αναβάθμιση του επαγγέλματος μπαρτέντερ και την ανάδειξη του πρωταθλήματος τόσο στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.
Η υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή, αποτελούνταν από επίσημους προσκεκλημένους πρόεδρους συλλόγων γαστρονομίας της ελλάδας και του εξωτερικού, της ένωσης sommelier, δημοσιογράφους γαστρονομίας και έμπειρους bar managers γνωστών ελληνικών ξενοδοχείων και μπαρ-εστιατορίων. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε τόσο στην τεχνική παρασκευής του κοκτέιλ, τον συνδυασμό των κινήσεων όσο και στα γευστικά χαρακτηριστικά της δημιουργίας τους.
Η φετινή διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία χάρης την συνδρομή της Mack Brooks Hellas, της Μέγα χορηγού Diageo Reserve Brands, Smirnoff, Pampero, και των χορηγών της ΕΜΕ: Club Hotel Casino Loutraki, Γιαννίκας-Boiron, B-ravi, Funkin puree, Skinos Mastiha spirit, Le Bon Gourmet, Tropical fruit puree, IEK Δομή, των υποστηρικτών YALCO, Hausbrandt, bartenders.gr, fruitful.
Οι έλληνες μπαρτέντερς δήλωσαν έτοιμοι να αγωνιστούν για την χώρα και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

2011_results_16th

 

Dimitrios Zappas

President of HBA