58th IBA’s Meeting 2009

Μεγάλη πρόκριση της Ελλάδας με τον Άρη Δικαιουλάκο στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Cocktail 2009της International Bartenders Association που διεξήχθη στο Βερολίνο 6-12 Αυγούστου 2009. Ο φετινός πρωταθλητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού της ΕΜΕ κατάφερε να προκριθεί στον τελικό γύρο αποκλείοντας μεγάλα φαβορί και να τερματίσει 11ος ανάμεσα σε 52 χώρες.

Στις 6 με 12 Αυγούστου 2009 στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο διασυλλογικό bartending event σε όλο τον κόσμο, το 58ο Meeting της International Bartenders Association και οι Παγκόσμιοι διαγωνισμοί World Cocktail και World Flairtending 2009. Μπαρτέντερς από 52 διαφορετικές χώρες και ανάμεσά τους η Ελλάδα η οποία διαμέσου της ΕΜΕ είναι συνεπής εδώ και 17 χρόνια στη ετήσια συνάντηση.
Στο ετήσιο αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα το συνέδριο των εκπροσώπων των ενώσεων-μελών της ΙΒΑ από κάθε χώρα όπου συζητούνται θέματα για την ανάπτυξη της κουλτούρας του bartending και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και κοκτέιλ με σύγχρονα πρότυπα. Κορύφωση της διοργάνωσης αποτελεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κοκτέιλ στις κατηγορίες Classic και Flairtending, ενώ πλαισιώνονται από πλήθος εκδηλώσεων, πάρτι και εκθέσεις προϊόντων των χορηγών οι οποίες είναι οι μητρικές εταιρείες των μεγαλύτερων brands ποτών στον κόσμο.
Η επιλογή της τοποθεσίας του φετινού συνεδρίου είχε ακόμη ένα συμβολικό χαρακτήρα καθώς το σωματείο των μπαρτέντερς της Γερμανίας (Deutsche Barkeeper Union) έκλεινε τα 100 χρόνια της ίδρυσής του τα οποία γιόρτασε μεγαλοπρεπώς με μία επίσημη δεξίωση στο ξενοδοχείο Berlin Maritim. Το Βερολίνο ήταν ένας ιδανικός προορισμός για την διοργάνωση του meeting της ΙΒΑ, καθώς είναι μία σύγχρονη μητρόπολη με βαθιά ιστορία στην τέχνη του κοκτέιλ. Την ελληνική αποστολή της ΕΜΕ στο Βερολίνο πλαισίωναν οι: Στεφανακίδης Κωνσταντίνος (Πρόεδρος), Μενέλαος Γεωργίου (Αντιπρόεδρος), Αχιλλέας Καραουλάνης (Γραμματέας), Γεώργιος Χωρίκης (Μπαρτέντερ), Αριστόδημος Δικαιουλάκος (διαγωνιζόμενος classic cocktail), Γεώργιος Καπώνης (διαγωνιζόμενος Flair cocktail), Αναστασία Τριανταφύλλου (Συνοδός)

ellines_team_small

 10 th IBA World Flairtending Competition, 10 Αυγούστου 2009
Με μία εξαιρετική επίδοση ο Gianluigi Bosco από το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση μόλις με 28 βαθμούς διαφορά από τον Ουρουγουανό Juan Santiago που τερμάτισε δεύτερος, ενώ ο Jorge Pareja κατέλαβε την Τρίτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν είτε ως διαγωνιζόμενοι είτε ως υποστηρικτές μεγάλα ονόματα της διεθνούς flairtending σκηνής όπως ο Christian Delpech, Volodymir Buryanov, Hsu Po Sheng, Tom Dyer κ.α.

kaponis_small

 

Στο Flairtending, την χώρα μας εκπροσώπησε ο Πανελλήνιος πρωταθλητής, Γεώργιος Καπώνης, γνωστός κι από την εκπομπή «Ελλάδα έχεις ταλέντο», ο οποίος έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση αλλά δεν ήταν αρκετή για να προχωρήσει στον τελικό. Στην τελική εξάδα του διαγωνισμού προκρίθηκαν οι : Αυστρία (Stefan Haneder), Γερμανία (Levent Yilmaz), Ηνωμένο Βασίλειο (Gianluigi Bosco), Ουρουγουάη (Juan Santiago), Περού (Jorge Pareja) και η Ισπανία (Nahuel Frumboli).
Η τελική κατάταξη είχε ως εξής:
1η θέση GREAT BRITAIN (Gianluigi Bosco)
2η θέση URUGUAY (Juan Santiago)
3η θέση PERU’ (Jorge Pareja)

winners_flair_2009_small

Οι νικητές του Flairtending. Από αριστερά  ο πρόεδρος της της παγκόσμιας ομοσπονδίας Mr. Derrick Lee, ο 3ος J.Pareja, o 1ος Gianluigi Bosco και ο 2ος J. Santiago.

Tο κοκτέιλ του νικητή: Absolutely Rocking

35ml Absolut Blue vodka
25ml Mango purée Finest Call
20ml Fresh lime juice
15ml Monin vanilla syrup
25ml Χυμός μήλο    Ποτήρι: highball
Μέθοδος: Shake and strain
Γαρνιτούρα: Apple pick, lime wedge, red currant.

Αποδείχτηκε γι’ ακόμη μία φορά και φέτος ότι το flairtending δεν είναι μόνο ένα bar show με πέταγμα μπουκαλιών αλλά μία σύνθετη bartending τεχνική που συνδυάζει γνώσεις και δεξιότητες προσφέροντας παράλληλα ένα εντυπωσιακό θέαμα.

35th IBA World Cocktail Competition, 11 Αυγούστου 2009
Ο παγκόσμιος διαγωνισμός Κοκτέιλ κλασσικής τεχνικής είναι ο μακροβιότερος και με το μεγαλύτερο κύρος στην ιστορία του bartending μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται το καλύτερο κοκτέιλ και ο καλύτερος μπαρτέντερ της χρόνιας.
Ο έλληνας διαγωνιζόμενος, πανελλήνιος πρωταθλητής 2009, Άρης Δικαιουλάκος από το Club Hotel Casino Loutraki , κατάφερε να προκριθεί στον τελικό γύρο αποκλείοντας μεγάλα φαβορί και να τερματίσει μετά από έναν συναρπαστικό αγώντα 11ος ανάμεσα σε 52 χώρες.
Ο διαγωνισμός για το καλύτερο κοκτέιλ αποδείχθηκε «ευρωπαϊκή υπόθεση» καθώς τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν ευρωπαϊκές χώρες. Τον τίτλο του World Cocktail Champion κέρδισε ο Σλοβάκος Vladimir Banak με το κοκτέιλ Sweet Road ενώ ακολούθησαν η Σλοβενία στην δεύτερη και η Τσεχία στην Τρίτη θέση.
Τις τρείς πρώτες θέσεις για το Καλύτερο Κοκτέιλ κατέλαβαν οι εξής:
1η θέση ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Vladimir Banak)
2η θέση ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Miro Petrevcic)
3η θέση ΤΣΕΧΙΑ ( Ms Sarka Janova)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Οι δύο μεγάλοι νικητές Flairtending (αριστερά) και Classic Cocktail (δεξιά).

Το νικητήριο κοκτέιλ για το 2009: Sweet Road

3cl Absolut raspberry
1.5cl Monin blackcurrant
1cl cherry syrup
1cl vanilla syrup
1.5cl κρέμα γάλακτος     Ποτήρι: bravura
Μέθοδος: Shake
Γαρνιτούρα: cacao powder

winner_technic_2009_small

To βραβείο της καλύτερης κλασσικής τεχνικής – efficiency prize κέρδισε με διαφορά η εντυπωσιακή Ms Wu Jou Wen από την Ταϊβάν.

Οι φιναλίστ του τελικού του διαγωνισμού Cocktail ήταν :Βραζιλία (Rogerio Rabbit), Κύπρος (Costas Nicolaides), Κροατία (Srecko Soh), Ιαπωνία (Kiyomi Yumoto), Ελλάδα (Aristodimos Dikaiolakos), Μάλτα (Ivan Drago), Πολωνία (Grzegorz Szumski), Τσεχία (Sarka Janova), Σλοβενία (Miro Petrevcic), Σλοβακία (Vladimir Banak), Ισπανία (Fermin Roman), ΗΠΑ (Armando Rosario), Νότιος Αφρική (Ryan Duvenage)

Dimitrios Zappas

President of HBA