17ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Cocktail 2012

Η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος, ο μοναδικός σύλλογος των μπαρτέντερς, διοργάνωσε για 17η συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο γεγονός για τους επαγγελματίες μπαρτέντερς της χώρας.
H γιορτή του Bartending σε μια κατάμεστη αίθουσα οπου ένα φαντασμαγορικό ‘’SHOW’’ party έλαβε χωρα στο Club Dream City (DC) Athens , στις 20 Μαρτίου, με Μέγα χορηγό την DIAGEO.
56 Μπαρτέντερς από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν το ταλέντο και την τεχνική τους στην ανάμειξη πρωτότυπων cocktails.
Το πρωτάθλημα περιλάμβανε τρεις διαγωνισμούς Classic, Flairtending, Non Alcoholic drink, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε τρεις γύρους για να αναδείξουν στο τέλος τους μεγάλους νικητές, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στα αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα

Την πρώτη θέση στην κατηγορία του Classic Cocktail Fancy drink έλαβε ο Γιοβάνης Παναγιώτης από το Cocktail Bar ‘’TEN’’ στην Λαμία με δεύτερο τον Παναγιώτη Γκοβάτσο από το Ενετικό Cafe & Cocktail Bar στην Μονεμβασιά Λακωνίας και τρίτο τον Συλαιο Κωνσταντίνο από το Mad Cafe στην Λαμία, επισης στον διαγωνισμό (Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) την πρωτη θεση έλαβε ο Αράπογλου Κωνσταντίνος απο το Club Hotel Casino Λουτράκι.

Μεγάλες συμμετοχές και μεγάλος ανταγωνισμός σε μία τέχνη που διανύει μία αναπτυξιακή πορεία την τελευταία 10ετία σε όλο τον κόσμο όπως και στη χώρα μας.

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν:

Κατηγορία Classic cocktail fancy drink
1ος Γιοβάνης Παναγιώτης (Λαμία)
2ος Γκοβάτσος Παναγιώτης (Μονεμβασιά)
3ος Συλαίος Κωνσταντίνος (Λαμία)

Το «Καλύτερο ελληνικό κοκτέιλ για το 2012», «Golden Dream»
3cl Gordons Gin
3cl Skinos Mastiha spirit
2.5cl Σιρόπι Δαμάσκινο(Giffard Mirabelle)
5cl Ponthier puree Mandarin
0.5cl Φρέσκος χυμός λεμόνι
αφρό απο Μανταρίνι(λεκιθίνη)

Γαρνιτούρα: αφρός απο Πουρέ Μανταρίνι , λεμόνι,μανταρίνι

Στο Flairtending πρωταθλητής αναδείχθηκε για τέταρτη χρονιά ο Γιώργος Καπώνης από την Αθήνα με δεύτερο τον Διονύση Καλογερία από την Ζάκυνθο και τρίτο τον Στέλιο Παπαδόπουλο από την Αθήνα. Ο πρωταθλητής, παραχώρησε τη θέση του για την παγκόσμια συμμετοχή στον δεύτερο, καθώς οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν θα το επιτρέψουν.

flair eme 2012

Kατηγορία Flairtending
1ος Καπώνης Γεώργιος (Αθήνα)
2ος Καλογεριας Διονύσιος (Ζάκυνθο)
3ος Παπαδόπουλος Στέλιος (Αθήνα)

Το κοκτέιλ του «Καλύτερου Flairtender της χρονιάς 2012» «Hangover»

5cl Smirnoff Red Vodka
0.5cl Creme de Violet Giffard Liqueur
4cl Sweet n sour
0.5cl Funkin πουρέ Lychee
0.5cl Raspberry Puree Boiron Coulis
2 dash Grapefruit bitters (Bitter Truth)

Γαρνιτούρα: Edible Violet

Το βραβείο για την «Καλύτερη τεχνική κατάρτιση Bartending 2012» (Technical Efficiency prize), κέρδισε επισης ο 1ος νικητής του Classic Γιοβάνης Παναγιώτης από το Cocktail Bar ‘’TEN’’ Λαμία

Βραβεία έλαβαν επίσης οι:

Βραβείο Καλύτερης τεχνικής bartending :Γιοβάνης Παναγιώτης
Βραβείο Καλύτερης διακόσμησης : Μπαμπάλας Αλέξανδρος
Βραβείο Καλύτερης Barmaid : Τσάμη Σταυρούλα
Βραβείο Καλύτερου ονόματος cocktail : Ρούμπεν Ιούλιος

non_alcohol 2012 eme
Στην κατηγορία Non Alcoholic drink, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Αράπογλου Κωνσταντίνος (Λουτράκι) και ακολούθως ο Ουζουνίδης Κυριάκος (Γιαννιτσά) και ο Σκούφολγου Γεώργιος (Ρέθυμνο) στην Δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο πρώτος νικητής θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ στην Πράγα Τσεχίας. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει νέες γευστικές δημιουργίες με μη αλκοολούχα προϊόντα.- Κατηγορία Non Alcoholic drink1ος Αράπογλου Κωνσταντίνος (Λουτράκι)2ος Ουζουνίδης Κυριάκος (Γιαννιτσά)3ος Σκούφολγου Γεώργιος (Ρέθυμνο)

Το «Καλύτερο Ελληνικό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ για το 2012» «Up side down»5cl Sοft παγωτό Βανιλια
2cl Σιρόπι Stirling (Amaretto)
4cl Σιρόπι Stirling (Chocolate Thunder)
2cl Ponthier Blackcurrant puree
2cl Funkin Lemon (pure pour)τριμμενο μπισκότο

Οι δύο πρώτοι νικητές των διαγωνισμών Cocktail Classic & Flairtending θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα ανάμεσα σε άλλες 58 χώρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της διεθνούς ομοσπονδίας Ι.Β.Α. που θα γίνει στο Πεκίνο -Κίνα, 5-10 Οκτωβρίου 2012 με καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και εισόδου στο φεστιβάλ των εταιρειών ποτών από όλο τον κόσμο.
Οι έλληνες μπαρτέντερς δήλωσαν έτοιμοι να αγωνιστούν για την χώρα και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

marek eme 2012
Οπως έχει καθιερώσει καθε χρονο η Ε.Μ.Ε. για την αναβάθμιση του επαγγέλματος μπαρτέντερ και την ανάδειξη του πρωταθλήματος τόσο στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά, για τον φετινό διαγωνισμό που τα ειχε όλα ,τίμησαν στην γιορτή του Bartender΄οι δυο παγκόσμιοι πρωταθλητές Guest Flair Bartender καλεσμένο τoν Marek Posluszny περσινός νικητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πολωνία (International Bartenders Association, Ι.Β.Α.) που με ενα μοναδικό φαντασμαγορικό flair show εξεπληξε το κοινό επίσης Guest World Cocktail Champion 2010 στο Παγκοσμιο Πρωτάθλημα της Singapore 2010 Mario Hofferer.
”Guest Host Παρουσιαστές της Βραδιάς’’ του τελικού Μυρτώ Κάζη – Γιώργος Σατσίδης απο τον VFM 88,3 & MTV
Η σχολή Α.Γ.Σ. Προμπονάς Hap Ki Do Martial arts
Παραδοσιακό dance Capoeira απο την latin σχολή χορού του κου Jefferson Luiz ,παρουσίαση το νέο του single song και το No1 Hit Song Ai Se Eu Te Pego.

Ειδικός έπαινος απονεμήθηκε στον «βετεράνο» μπαρτέντερ Λιάκο Αναστάσιο, για την πολυετή προσφορά του στο επάγγελμα μπαρτέντερ

Η υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή, αποτελούνταν από επίσημους προσκεκλημένους πρόεδρους συλλόγων γαστρονομίας της ελλάδας και Bartenders του εξωτερικού, της ένωσης sommelier, δημοσιογράφους γαστρονομίας και έμπειρους bar managers γνωστών ελληνικών ξενοδοχείων και μπαρ-εστιατορίων και Guest Mixology Bartenders της Αθήνας. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε τόσο στην τεχνική παρασκευής του κοκτέιλ, τον συνδυασμό των κινήσεων όσο και στα γευστικά χαρακτηριστικά της δημιουργίας τους.

Η φετινή διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία χάρης την συνδρομή της Μέγα χορηγού Diageo,(Grand Marnier,Smirnoff,Pampero,Jose Quervo,Gordon’s) και των χορηγών της ΕΜΕ: Χάλαρης (Giffard Liqueurs & syrup ,Bitter Truth), Consepts (Skinos Mastiha spirit,Amaretto di Saronno,Mastiqua Sparkling Mastiha water),Γιαννίκας(Boiron),Vekrakos(B-ravi,Hausbrandt,Avec Teas),Tsaknakis(Pointhier Puree,Funkin puree,Mixer), Kapsokefalos N. Le Bon Gourmet(Finest call,Coco real) Alexakis A.(Tropical fruit puree,Corbs,Zaros),N.Markopoulos(28 Black),Le Chefs Profesional Hospitality School & gastronomy,Ho.Re.Ca.,Melia,OTEK Anavyssou, bartenders.gr, Club Hotel Casino Loutraki,ΜΕΓΑ Χορηγός επικοινωνίας VFM 88,3, Athens Magazine, Hotel & Restaurant,MAG24 και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο χωρο διεξαγωγης του Club Dream City.

EME-dream city 2012

Dimitrios Zappas

President of HBA